Wilk do mięsa – który wybrać?

Wilk do mielenia mięsa

wilk do mięsaKotlety mielone, sos boloński, farsze do gołąbków – to podstawa polskiej kuchni. Dań z mięsa mielonego bądź z jego dodatkiem jest mnóstwo także w kuchniach innych państw. Przyrządzanie dań z mięsa w warunkach nierestauracyjnych, dla paru ludzi nie jest większym wyzwaniem. Kłopot zaczyna się, gdy zamówienie sięga setek kilogramów dziennie. Dobrym rozwiązaniem dla sporych zakładów żywienia ogólnego, marketów wielkopowierzchniowych i dodatkowo masarni jest wilk do mielenia mięsa.

Wilk do mięsa – istotne parametry

wilk do mięsaO tym jakie urządzenie zakupić, decydować powinny potrzeby – liczba przerabianego towaru w ciągu dnia. Dla niedużej restauracji wystarczy wilk do mięsa będący rodzajem podręcznej maszynki, która zmieli na godzinę kilka kilogramów towaru. Duże jadłodajnie, a przede wszystkim sklepy, jakie dopełniają rozbioru części zwierzęcych na miejscu i samodzielnie mielą mięso, muszą być wyposażone w maszyny o bardzo znacznej wydajności, sięgającej nawet 300 kg na godzinę.Nie bez znaczenia jest w związku z tym siła silnika oraz zastosowanie resetu a więc ruchu wstecznego. Mały wilk do mielenia mięsa nastręcza sumiennego przyrządzenia towaru – mięso bez kości i skóry, podzielone na mniejsze kawałki. Wilk do mięsa przemysłowy przerabiający 25 kilogramów na minutę przerobi duże kawałki łącznie ze skórą. Urządzenia o sporej wydajności powinny dawać możliwość nieprzerwanej pracy przez co najmniej 45 – 60 minut. Wilk do rozdrabniania mięsa podręczny zwykle wymaga pauz w produkcji co średnio piętnaście minut.

Zakup – ważne kwestie

wilk do mięsaObok parametrów związanych z mocą silnika, która decyduje o porcji produktu mielonego w danym czasie, wskazane jest zwrócić uwagę na materiał z którego wilk do mięsa jest zbudowany. Decydując się na zakup dużego, a w konsekwencji kosztownego wyposażenia, należy ograniczyć wybór tylko do wilków wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej, łatwych w demontażu w zakresie elementów przeznaczonych do czyszczenia. Niezwykle kluczową sprawą dla użytkowników jest wymiar i konstrukcja tacy podawczej. Zwykle są one płaskie i niezbyt głębokie. W sporych wilkach należałoby posiadać tacę głęboką, która pomieści kilkadziesiąt kilogramów mięsa. Każdy poważny dystrybutor sprzętu do rozdrabniania mięsa powinien posiadać w swojej domyślnej ofercie montaż, przeszkolenie w zakresie obsługi, a potem serwis sprzętów – zarówno gwarancyjny jak i dodatkowy.

Innych zainteresowało także: wilk do mięsa.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *